НОВО ПОКОЛЕНИЕ РЪЧНИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ОБРАБОТКА НА ЗЕМЯТА

Умален модел на  "Еврика-бис". Този "дамски" вариант изисква още по-малко усилия при работа и е предназначен за хора с по-ограничени физически възможности - жени и пенсионери. Въпреки това ширината му е 30 см. - с 1/2 по-голяма от обикновената лопата. Лекотата при работа се дължи на вградения Архимедов педал. "Тайната" е в 3-те му функции при всеки работен цикъл:

На първия етап е притискащ педал. Фронталното му разположение не разбалансирва тялото, не нарушава общото му нормално равновесие и не създава сила на завъртане в ляво или в дясно. При работа с обикновена лопата тя трябва да бъде неутрализирана с допълнително противоположно усилие в дръжката.
На втория етап е опорна точка на лоста от първи род, в какъвто автоматично се превръща инструмента. Той поема цялата тежест на пълната лопата и повдигането й над повърхността на земята. Тялото остава напълно изправено, без напрежение в кръста, гърба и ръцете.
На третия етап от работния цикъл е изхвърлящ механизъм. С леко движение напред педалът се отваря и изтласква загребаната почва на 10-15 см., освобождавайки място за следващата копка. Трите етапа се сливат в един работен цикъл от 2-3 секунди.
Сменяемата приставка превръща апарата в мини "Къртица"
"Еврика-соло" е подходяща за пролетно-есенна обработка на почвата при по-ограничени участъци.

ЕВРИКА – СОЛО